0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Vianoce po taliansky

Vianoce v Taliansku sú podobne ako taliani - plné tepla, rodinnej pohody, dobrého jedla a tradícií, ktoré sa odovzdávajú z generácie na generáciu. Ich zvyky a tradície výrazne ovplyvňuje kresťanstvo, ku ktorému sa hlási skoro 80 % obyvateľov. Ako oslavujú taliani Vianoce, kto je Befana a ako vyzerá ich tradičné vianočné jedlo? Prego, poďme sa spolu pozrieť na kúzlo Vianoc v Taliansku.
30. 11. 2024Perfetto

Vianočné obdobie

Vianočné obdobie sa u talianov začína 8. decembra (vtedy sa aj začína zdobiť vianočný stromček a pripravuje sa betlehem) a končí sa 6. januára na Troch kráľov. Najdôležitejším symbolom Vianoc v Taliansku je však betlehem. Ten je trochu iný ako u nás, reprezentuje celé mesto Betlehem a samozrejme svätú rodinu. Figúrka Ježiška sa dáva do jasličiek o polnoci 25. decembra. Traja králi sa podľa tradície pokladajú do betlehema v noci na Troch kráľov 6. januára. Ak vás zaujíma výstava betlehemov z celého sveta, zájdite si do Ríma, kde nájdete viac ako sto rôznych betlehemov. Ak si naopak chcete nejaký kúpiť, navštívte Vianočnú uličku v Neapole, kde vás očaria fantastico figúrky a betlehemy od výmyslu sveta.

Slovník talianskych Vianoc

Betlehem – presepio
Otec Vianoc - Babbo Natale
Svätý Mikuláš - San Nicola
Vianoce - Natale
Vianočná omša - messa di Natale 
Darček – regalo
Vianočný stromček - albero di Natale 
Štedrý deň - La Vigilia di Natale
Štedrovečerná večera – Cenone

Mikuláš a čarodejnica Befana

Čarodejnica Befana, zobrazovaná ako stará žena v handrách nosí deťom sladkosti. Do pančúch, ktoré si deti pripravia im nechá sladkosti a darčeky v noci medzi 5. a 6. januárom. Ako vznikla Befana? Jej príbeh sa spája s príbehom Troch kráľov. Podľa legendy sa jednej zimnej noci Traja králi na ceste do Betlehema pýtali starenky na cestu za malým Ježiškom a pozvali ju do Betlehema spolu s nimi. Starenka však odmietla ísť, avšak neskôr sa ich rozhodla vyhľadať. Vyklopávala na dvere a každému dieťaťu, ktoré stretla dala sladkosť s nádejou, že jedno z nich bude Ježiško.

Vianočné zvyky však závisia aj od konkrétnej časti Talianska. Talianskym deťom nosí sladkosti rovnako ako u nás Mikuláš. V niektorých častiach Talianska sa oslavuje aj sviatok svätej Lucie (13. decembra), ktorá tiež ako Befana v noci necháva deťom talianske sladkosti. Jednou zo známych talianskych sladkostí sú aj pralinky Baci, kde v každom kúsku čokolády objavíte aj unikátny odkaz. Prečítajte si fascinujúci príbeh týchto čokoládových praliniek.
Najpredávanejšie badge image
Na sklade
2,78  €
Najpredávanejšie Vianoce badge image
Na sklade
5,30  €
Najpredávanejšie Vianoce Zľava 9% badge image
Na sklade
4,44  € 4,04  €
Vianoce Zľava 11% badge image
Na sklade
4,92  € 4,38  €
Vianoce Zľava 5% badge image
Na sklade
3,26  € 3,10  €
Vianoce Zľava 30% badge image badge image Deti
Na sklade
2,28  € 1,60  €
Vianoce Zľava 30% badge image
Na sklade
6,13  € 4,29  €

Ako sa oslavujú italiano Vianoce

Na Štedrý večer sa pripravuje menu z rýb, ktoré sa kupujú na Štedrý deň, alebo deň vopred. Darčeky sa neotvárajú 24. decembra, ale 25. decembra ráno. Hlavne malé detičky čakajú, kedy im darčeky prinesie Otec Vianoc (Babbo Natale). Je to jedna z hlavných postáv talianskych Vianoc. Deti mu za odmenu nechávajú keksíky, mlieko a mrkvu pre jeho soby.

Každý región tak ako u nás má svoje typické vianočné jedlá. Avšak čo spája celé Taliansko na Vianoce je, rovnako ako u nás, hojnosť. Večer 24. decembra sa rodiny schádzajú doma pri štedrovečernej večeri, ktorej hlavnou dominantou sú ryby a morské plody. Cez deň sa dodržiava pôst a večer sa podáva bohatá večera "Cenone", ktorá pozostáva z viacerých chodov:

Predjedlo

Ako predjedlo sa podávajú hlavne morské plody (ustrice, krevety či chobotnica), obľúbené prosciutto či caprese šalát, ktorý si môžete pripraviť aj vy na základne tohto receptu.

Prvý chod:

Tvorí ho rybí vývar, príp. cestoviny s morskými plodmi.

Druhý chod:

Ako hlavný chod sa podáva pečená alebo vyprážaná ryba (morský vlk alebo pražma) so zeleninou.

Dezert:

Ako dezert sa podáva panettone, pandoro alebo torrone (turecký med). Legenda hovorí, že Panettone vznikol keď kuchár milánskeho vojvodu nechtia zamiešal do cesta citrón a hrozienka. Tak vznikla prezývka Pan de Toni – chlieb od Toniho. Pandoro je zase sladký taliansky chlieb z okolia Verony podobný našej bábovke. Môže byť plnený alebo bez plnky. Posypáva sa cukrom, ktorý má pripomínať zasnežené Alpy. Doplniť sa môže aj mascarpone krémom. Panettone obsahuje kandizované ovocie, pandoro nie.

Vianočné tradície

Po večeri sa mnohí zúčastňujú polnočnej omše v miestnom kostole. V Ríme je obľúbenou polnočná omša s pápežom vo Vatikáne. V Dolomitoch zase taliani radi o polnoci lyžujú, aby takto privítali Vianoce. Okrem jedenia sa taliani venujú aj rôznym typickým hrám, napr. tombole. V rôznych talianskych mestách môžete cez Vianoce stretnúť mužov hrajúcich na gajdy. Inšpirácia vychádza z biblie, keď pastieri navštívili o polnoci Ježiška a hrali mu na gajdy. Na prvý sviatok vianočný, 25. decembra sa podobne ako u nás pri obede stretáva rodina aj s príbuznými.

Chcete si obzvláštniť tento rok Vianoce či Mikuláša? Objednajte si niečo z našej italiano vianočnej ponuky – sladkosti na Mikuláša, skvelé múky na pečenie na Vianoce a kvalitné vínko či bublinky na oslavu Silvestra. Prego, pozrite si celú ponuku.