0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Pizza Romana v plechu

22. 10. 2024Perfetto
Príprava / Varenie 110 min.
Počet porcií 6 porcií
Náročnosť receptu Náročná obtiažnosť
Počet ingrediencií 6
  • Múka typu "00" W 270-320 2000g
  • Lievito madre attivo alebo Madre acida attiva 40g
  • Studená voda, 6,5/7 pH 1100g
  • Čerstvé / Sušené droždie 5g / 3g
  • Morská soľ 50g
  • Olivový olej extra vergine 50g

Postup:

V 75% vody si metličkou rozmiešame droždie, vo zvyšných 25% vody si metličkou rozmiešame soľ. Do miesiča dáme múku, lievito madre attivo, vodu s droždím a miešame na prvom rýchlostnom stupni pokiaľ sa ingrediencie spoja a absorbujú, približne 1 minútu. Následne prepneme na 2 rýchlostný stupeň, počkáme približne 1 minútu a pridáme vodu so soľou a pokračujeme v miesení ďalšie 4 minúty. Tak pridáme olivový olej a miesime, pokiaľ sa dobre absorbuje. Keď je cesto hotové, má 24 - 25°C. Hotové cesto dáme do vymastenej uzatvárateľnej nádoby a počkáme pri izbovej teplote 20 - 40 minút pred ďalším spracovaním. Medzi tým si olivovým olejom naolejujeme hliníkový plech.

Keď je cesto pripravené, spravíme si 500g bochníky na malý hliníkový plech 30x40, a ak máme väčší plech, tak objem bochníka dáme na 1000g. Pozor, cesto nestresujeme a nedávame do okrúhlych bochníkov, iba jemne spracujeme do oválového tvaru, pretože cesto budeme dávať na plech, ktorý má tvar obdĺžnika. Bochníky uložíme do pizza boxov. Následne bochníky necháme odležať 30 - 40 minút v teple pri teplote 23 - 25°C. Potom pripravené bochníky rozťahujeme za pomocou stroja alebo valčeka, podľa presnej techniky, aby nám cesto pekne vošlo na plech. Keď je cesto v plechu, s dierkovačom na cesto prejdeme cesto a následne cesto potrieme olivovým olejom po vrchu. Takto pripravené plechy s cestom necháme odpočívať v teplom prostredí 26 - 29°C v uzavretom stojane, alebo v rúre, alebo inde. Dôležité je, aby bolo cesto zakryté. V lete cesto odpočíva okolo 18 hodín, v zime kľudne 20 hodín.

Pečieme pri teplote 280°C - 300°C. Predpekáme 3 – 5 minúty, tak na vrch poukladáme ingrediencie a dopekáme s ingredienciami 3 - 5 minúty. Ak nespotrebujete všetko cesto, nevadí, viete ho predpiecť a uskladniť v mrazničke až po dobu 2 týždňov. Buon gusto!

Allora! Suroviny na recept môžete kúpiť aj tu!