0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Pikantná babka s červeným pestom a ndujou

23. 2. 2024Perfetto
Príprava / Varenie 230 min
Počet porcií 6
Náročnosť receptu Jednoduchý
Počet ingrediencií 9

Ingrediencie

  • Nesolené maslo 55 g
  • Mlieko 240 ml
  • Molino Pasini múka Manitoba "00" 480 g
  • Sušené droždie 3 čajové lyžičky
  • Jemná soľ 2 čajové lyžičky
  • Kryštálový cukor 3 polievkové lyžice
  • Kalabríjska roztierateľná saláma Nduja Podľa potreby
  • Červené pesto Podľa potreby
  • Vajce 1 ks
  • Hrubá morská soľ 1/4 čajovej lyžičky

Postup:

Rozpustite si maslo v malom hrnci, potom pridajte mlieko a jemne ho zohrejte na približne 46°C. Nasypte múku Manitobu do misky kuchynského robota vybaveného metličkami. Soľ a droždie pridajte na opačné strany misky a potom každú z nich premiešajte prstom. Pridajte cukor a premiešajte.

Do misy pridajte vajce a polovicu teplej zmesi mlieka a masla. Miešajte na nízkej rýchlosti, kým sa cesto začne spájať, a postupne prilievajte zvyšnú zmes, kým vytvoríte mäkké, trochu lepkavé cesto. Zmeníme príslušenstvo na hákovú metlu a hnetieme 3 minúty pri strednej až nízkej rýchlosti. Cesto by malo byť mäkké, hladké s lesklým povrchom. Skúste okienkový test, ťahajte kúsok cesta a jemne ho natiahnite - cesto by sa malo tiahnuť dostatočne tenko až do prehľadnosti bez trhania. Ak nie, hniete ešte minútu a znova skontrolujte.

Vytvarujte cesto do guličky a zakryte ho potravinovou fóliou. Nechajte ho v teplom mieste kysnúť aspoň dvojnásobok objemu, približne 1 ½ hodiny. Vložte papier na pečenie do úzkeho a vyššieho plechu o veľkosti cca 23x13 cm.

Vyberte vykysnuté cesto na pomúčený povrch a jemne ho zatlačte, aby ste odstránili vzduchové vrecká. Rozvaľkajte ho na obdĺžnik široký 25 cm a aspoň 50 cm dlhý. Ak sa cesto pri vaľkaní veľa sťahuje, nechajte ho na niekoľko minút odpočinúť a potom skúste znova.

Na rozvaľkané cesto rovnomerne rozotrite Nduju a pesto, pričom sa dostanete do vzdialenosti jedného palca od okraja, a potom cesto pevne zviniete. Všetky spoje a konce stlačte, aby ste ich uzavreli.

Cesto rozrežte pozdĺžne napoly až skoro ku koncu, potom obidva kúsky spolu preplette, pričom plná (okrajová) strana zostáva hore. Umiestnite babku do chlebového plechu a zakryte potravinovou fóliou. Nechajte ju v teplom mieste kysnúť, kým sa cesto nezdvihne asi o 2,5 cm nad vrch formy na pečenie, približne 45 minút.

Približne 20 minút pred tým, než bude babka hotová poputovať do trúby, predhrejte si ju na 204°C. Posypte babku hrubou soľou a pečte ju pri 204°C po dobu 10 minút. Skontrolujte babku po 5-10 minútach a zakryte ju hliníkovou fóliou, ak sa vám torchu pripeká. Znížte teplotu na 190°C a pečte ďalších 25-30 minút, až kým stredu bochníka nedosiahne vnútorná teplota 88°C podľa digitálneho teplomeru. Poprípade môžete urobiť test špáradlom, kedy po vytiahnutí špáradla zo stredu babky sa bude špáradlo čisté a nebude sa naň lepiť cesto. 

Po upečení nechajte babku vychladnúť 10 minút vo forme, potom ju vyberte a nechajte ju úplne vychladnúť na mriežke pred krájaním a podávaním, asi 1 hodinu. Prajeme dobrú chuť :)

Allora! Suroviny na recept môžete kúpiť aj tu!