0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Kváskový chlieb s olivami a rozmarínom

25. 10. 2021Perfetto
Príprava / Varenie 1320 min
Počet porcií 6 porcie
Náročnosť receptu Stredná
Počet ingrediencií 9

Ingrediencie

  • Múka Manitoba "00" (cesto) 400 g
  • Celozrnná pšeničná múka "Primitiva" (cesto) 100 g
  • Voda (cesto) 330 g
  • Kvások Lievito Madre (cesto) 50 g
  • Soľ (cesto) 1 čl
  • Slad (cesto) 1 čl
  • Čierne olivy 50 g
  • Rozmarín (cesto) 1 čl
  • Zemiakový škrob Na vysypanie ošatky

Postup

Recept na tento chlebík je naozaj jednoduchý a zvládne ho aj začiatočník. Pripravíme si všetky potrebné ingrediencie na prípravu chleba a môžeme začať. Zmiešame si múku s tekutinami a po dôkladnom premiesení (8-10 minút – nie viac aby sme cesto nepremiesili) pridáme soľ a ostatné suroviny ako sú kvások LM (narthaný na menšie kúsky), soľ, olivy, rozmarín a slad.

Necháme mixér aby nám suroviny pekne spojil. Miesime až do momentu kedy sa nám cesto pekne odliepa od stien misy (ak sa Vám zdá cesto príliš lepkavé môžete prisypať pár čajových lyžičiek múky Manitoby). Ak sa už cesto drží na háku mixéra v tej chvíli môžeme mixér odstaviť a cesto si preložiť do jenského skla. Sklo prikryjeme aby nám cesto neoschlo a necháme kysnúť pri izbovej teplote 6-8 hodín (kým cesto nezdvojnásobí svoj objem). Rýchlosť kysnutia závisí od teploty v miestností – čím teplejšie tým je proces kysnutia rýchlejší.

Následne cesto prvé dve hodiny prekladáme každých 30 minút pri izbovej teplote. Prekladáme tak, že kraje cesta postupne podoberieme, natiahneme a prekladáme smerom do vnútra. 

 

Vykysnuté cesto vyberieme z jénskeho skla a preložíme ho na naolejovanú pracovnú dosku kde budeme cesto naťahovať – laminácia. Cesto naťahujeme z každej strany a vytvoríme z neho tenkú blanu (cesto môžeme natiahnuť aj na celú plochu pracovnej dosky). Takto natiahnuté cesto poskladáme do tvaru poštovej obálky z bokov smerom do vnútra až z neho vytvoríme bochník.

Ošatku vysypeme zemiakovým škrobom a preložime do nej pripravený bochník, ktorý prekryjeme fóliou aby nám cesto neoschlo. Ošatku uložíme do chladničky na celú noc a necháme pomaly kysnúť.

Ráno skontrolujeme či nám cesto podkyslo a zväčšilo svoj objem. Predhrejeme si rúru na 250 stupňov a pustíme sa do poslednej fázy. Vezmeme si papier na pečenie ktorým prikryjeme bochník v ošatke a priložíme drevenou podložkou. Ošatku preklopíme o 180 stupňov aby nám bochník ostal na drevenej doske.

 

V tejto fáze môžme budúci chlebík pozdĺžne nadrezať žiletkou a dozdobiť podľa vlastnej fantázie. Takto pripravený chlebík vložíme do jenského skla a následne rovno do vyhraitej rúry.

Po 15 minútach pečenia teplotu znížime na 200 stupňov. Pečieme ďalších 30 minút. Po 30 minútach odporúčame spraviť test upečenia. Vyberiem chlebík z rúry prevrátime ho a na spodnú stranu zakopeme. Ak je zvuk dutý chlebík je upečený ak nie vrátime ho naspäť do rúry na cca 5-10 minút. Hotový chlebík odporúčame natrieť talianskym maslom, pestom či nátierkou z našej ponuky. 

Allora! Suroviny na recept môžete kúpiť aj tu!

Vianoce badge image
Na sklade
7,72  €
Vianoce badge image
Na sklade
2,87  €
badge image
Nedostupné
3,70  €
Najpredávanejšie Vianoce Zľava 5% badge image
Na sklade
3,65  € 3,47  €
Najpredávanejšie Vianoce badge image
Nedostupné
62,58  €
badge image
Nedostupné
1,75  €
Vianoce BlackFriday badge image
Na sklade
3,83  €
badge image
Na sklade
2,98  €