Mamma mia, Veľká noc sa blíži! Nakupujte so zľavou tu.
0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Veľká noc v Taliansku

Veľká noc je pre Talianov jedným z najvýznamnejších sviatkov roka. Taliansko má hlboké katolícke korene, preto je Veľká noc spojená s náboženskými obradmi, rodinnými stretnutiami a samozrejme DELIZIOSO jedlom. Každý región má svoje vlastné zvyky, ale niektoré tradície sú spoločné pre celé Taliansko. Poďme sa pozrieť, ako Taliani slávia Veľkú noc a aké delikatesy nesmú chýbať na ich stoloch.
5. 3. 2025Perfetto

Pasqua (Veľká noc) v Taliansku

 

Veľká noc v Taliansku je celý týždeň plný rituálov a zvykov, prenášaných z generácie na generáciu:

  • Svätý týždeň (Settimana Santa): Všetko sa začína Kvetnou nedeľou (Domenica delle Palme), kedy si ľudia pripomínajú Ježišov príchod do Jeruzalema. V kostole posväcujú olivové ratolesti, ktoré potom prinášajú domov ako symbol pokoja a ochrany. Počas celého týždňa sa konajú náboženské obrady, ktoré vyvrcholia Veľkým piatkom (Venerdì Santo). V mnohých mestách sa organizujú pôsobivé obrady. Bývajú veľmi emotívne a pripomínajú utrpenie Krista. Napríklad v Trapani na Sicílii trvá takýto obrad takmer 24 hodín a je jedným z najdlhších a najstarších v Taliansku.
  • Veľkonočná nedeľa (Domenica di Pasqua): Po tichu a rozjímaní Veľkého piatku prichádza radostná Veľkonočná nedeľa. Kostoly sú plné veriacich, ktorí oslavujú zmŕtvychvstanie Krista. Po omši sa rodiny stretávajú pri slávnostnom obede, ktorý je skutočnou hostinou.
  • Veľkonočný pondelok (La Pasquetta): Pondelok je dňom oddychu a výletov do prírody. Taliani milujú robiť pikniky s priateľmi a rodinou, užívajú si krásne počasie a spoločne strávený čas. Je to akési neoficiálne "pokračovanie" Veľkej noci, kedy sa oslavy presúvajú z kostolov a domovov do exteriéru.

TRADIZIONE veľkonočné jedlá

 

Taliani si všeobecne potrpia na dobré a kvalitné jedlo a Veľká noc nie je výnimkou. Najdôležitejšie hostiny sa konajú na Veľkonočnú nedeľu a pondelok. Na sviatočných stoloch nechýbajú tieto tradičné pokrmy: 

Veľký piatok (Venerdì Santo) – Pôstny deň 

Tradične sa nejedia mäsové jedlá, keďže ide o deň pokánia. Typické sú jedlá z rýb, ako napríklad grilovaná treska (baccalà), alebo polievky so strukovinami. Konzumuje sa veľa zeleniny, napríklad špenát, čakanka alebo artičoky. 

Veľkonočná nedeľa – Hlavná hostina

Toto je najdôležitejší deň veľkonočných osláv a na stoloch nesmú chýbať ikonické talianske veľkonočné špeciality: 

Medzi predjedlá patrí:

  • Uova sode benedette – varené vajíčka, ktoré sa často požehnávajú v kostole. Je to symbol nového života a obnovy. Podobne ako u nás sa pridávajú do jedál, ale aj ako súčasť dekorácií.
  • Torta Pasqualina – tradičný veľkonočný koláč z Ligúrie plnený špenátom, ricottou a vajíčkami. Tento koláč symbolizuje jar a nový život.

Hlavné jedlá tvoria:

  • Pečené jahňacie (Agnello al forno) – pečené jahňacie mäso je symbolom Veľkej noci, ktorý pripomína kresťanskú tradíciu „Božieho baránka“.  Podáva sa bylinkami a pečenými zemiakmi.
  • Pečená kozľacina (Capretto arrosto) – v niektorých regiónoch sa uprednostňuje pred jahňacím mäsom. 
  • Domáce cestoviny – často sa podávajú lasagne, cannelloni alebo ravioli plnené ricottou a bylinkami. 

Dezerty:

  • Colomba di Pasqua – je veľkonočný koláč v tvare holubice, podobný panettone, ale s kandizovaným ovocím a mandľovou polevou. Jeho príprava je pomerne náročná, a preto si ho mnohé rodiny kupujú v pekárňach. Predstavte si nadýchané cesto, ktoré sa rozplýva na jazyku, s jemnou chuťou pomarančov a mandlí... Mamma Mia!
  • Pastiera napoletana – neapolský koláč z ricotty, pšeničných zŕn a pomarančovej kôry.
  • Cassata siciliana – tradičný sicílsky koláč plnený ricottou, marcipánom a kandizovaným ovocím. 

Veľkonočný pondelok – Piknikový deň

 

Taliani tento deň trávia s priateľmi a rodinou v prírode, pričom si berú so sebou jedlá, ktoré sa ľahko prenášajú ako grilované mäso, syry a údeniny (hlavne pecorino, prosciutto či salámu). Tradičným piknikovým jedlom je aj frittata (vaječná omeleta s rôznymi prísadami) a chlieb či focaccia s olivami alebo rozmarínom. Veľká noc sa samozrejme nezaobíde bez kvalitného vína.

Unikátne veľkonočné zvyky v rôznych regiónoch
 

Talianska Veľká noc je plná zaujímavých a niekedy až bizarných tradícií. Niekde v minulosti sa verilo, že Veľká noc (najmä Veľký piatok) je časom, kedy sa stretávajú čarodejnice. Preto sa v niektorých regiónoch konali rituály na ich odohnanie. Dnes už tieto povery, samozrejme, neplatia, ale pripomínajú nám bohatú a niekedy aj temnú históriu talianskych tradícií.

Florencia – Výbuch voza (Scoppio del Carro)

Vo Florencii sa na Veľkonočnú nedeľu koná Scoppio del Carro, čo v preklade znamená "explózia voza". Pred katedrálou je postavený veľký, bohato zdobený voz naplnený pyrotechnikou. Počas omše arcibiskup zapáli raketu v tvare holubice, ktorá preletí po lane z oltára až k vozu a odpáli ho. Táto tradícia siaha až do čias prvej križiackej výpravy a symbolizuje dobrú úrodu a prosperitu.

Pacentro – Beh naboso

V mestečku Pacentro v regióne Abruzzo sa na Veľkonočnú nedeľu koná La Corsa degli Zingari, čo znamená v preklade "beh Cigánov", ale znamená to beh naboso. Mladí muži, oblečení len v bielych plachtách, bežia bosí po kamenistom teréne k rieke, aby si umyli nohy. Tento rituál má symbolizovať očistenie a nový začiatok.

Rím – Pápežovo požehnanie

Každoročne na Veľkonočnú nedeľu pápež udeľuje požehnanie „Urbi et Orbi“ (mestu a svetu) z balkóna Baziliky svätého Petra. 

Sulmona – Procesia Madonny, ktorá hľadá svojho syna 

V malom mestečku Sulmona sa odohráva dojímavá procesia (náboženský obrad), kde sochu Panny Márie nesú uličkami, až kým „nenájde“ Krista, ktorý vstal z mŕtvych. 

Sicília – Diavolata v Adrane

V meste Adrano sa hrá divadelné predstavenie o boji dobra so zlom, kde sa diabli snažia prekážať vzkrieseniu Krista, no nakoniec sú porazení anjelmi. 

Preneste si kúsok talianskej Veľkej noci domov
 

Ak chcete zažiť pravú taliansku atmosféru, alebo oživiť tú slovenskú, skúste niektorý z týchto tipov. Pripravte si tradičné talianske veľkonočné menu. Vyskúšajte jahňacie, objednajte si colombu, alebo si upečte tortu pasqualina. Ozdobte stôl po taliansky - použite olivové vetvičky, kraslice a sviečky. 

Talianska Veľká noc je čas, kedy sa Taliansko ukazuje v plnej svojej kráse, plné farieb, vôní a chutí. Je to nezabudnuteľný zážitok, ktorý ukazuje pravú tvár talianskej kultúry a LA DOLCE VITA. Prajeme Vám Buona Pasqua!
 

Zobraziť všetky produkty Veľkej noci