0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Puglia FENOMENALE, slnečný raj nielen milovníkov vína

Chcete si dopriať vynikajúce jedlo a k nemu svetové víno? FANTASTICO! Vydajte sa na cestu nezameniteľných chutí presláveného regiónu Puglia na juhovýchodnom cípe Talianska. Táto slnečná oblasť sa vďaka optimálnemu podnebiu pýši nielen fantastickými vínami, ale aj kvalitnými potravinami, bez ktorých by talianska kuchyňa stratila dušu.
3. 7. 2024Perfetto

Lovcov fenomenálnych chutí a vinárov srdcom i dušou každoročne láka región, ktorý vypĺňa časť od ostrohy až po koniec opätku známej talianskej čižmy. Tento región sa rozdeľuje na 3 vinárske oblastí s vlastnými administratívnymi provinciami - Foggia na severe, Bari a Taranto v strede a Brindisi a Lecce na juhu.

Puglia, alebo Apúlia, má vďaka svojej polohe ideálne podmienky na pestovanie viniča. Receptom na kvalitné vína s intenzívnymi arómami sú teplé, slnečné dni, chladné večery a úrodná pôda. Táto výnimočná vinárska oblasť však prináša oveľa viac.

Juhovýchod Talianska popretkávaný históriou a poľnohospodárstvom

 

Pugliu, juhovýchodnú a zároveň najrovinatejšiu časť Talianska, lemujú z východu Jadranské, z juhovýchodu Iónske more a z juhu Otrantský prieliv a Tarentský záliv. Severnú časť tvorí historicko-geografický sub-región Gargano a južná časť, známa ako Salento, je súčasťou opätku na tzv. talianskej čižme.

Tento región vábi pohľady turistov rozmanitou architektúrou a rozprávkovými uličkami dýchajúcimi dedičstvom dávnych dôb. Zážitkom na celý život sú aj čarovné útesy a magické biele dedinky, čnejúce sa nad úhľadnými vinicami, exotickými olivovými sadmi a upravenými mandľovými plantážami.

10 zaujímavých faktov o talianskom regióne Puglia

 

Juhotaliansky región Apúlia prekvapuje v mnohých oblastiach. Či už ide o špičkovú gastronómiu, historické bohatstvo, unikátnu architektúru alebo priaznivú klímu, každý si v nej nájde niečo, čo si zamiluje. Čím sa môže tento čarovný kus zeme pochváliť? Prinášame Vám 10 faktov, ktoré ste možno o Apúlii nevedeli.

 

1) Produkuje sa tu približne 17 % celkovej produkcie vína

Puglia je známa ako „motor“ talianskeho vinárstva. Tento titul jej patrí právom, keďže v tejto oblasti prebieha veľká časť celosvetovej produkcie vína. Vďaka zanieteným, starostlivým vinohradníkom, ktorí rešpektujú prírodu a tradície svojich predkov, vznikajú vína svetovej kvality. Vína z Apúlie symbolizujú kultúru, históriu a vášeň, ktoré lokálni vinári vkladajú do každej jednej fľaše. Čakajú na Vás originálne chute, na ktoré len tak nezabudnete.

Ak chcete zažiť pravé tóny Apúlie, vyskúšajte tieto vína:

Ak máte chuť na príjemné pochrumkávanie popri víne, inšpirujte sa napríklad naším receptom na focacciu. BRILLANTE!

2) Apúlia je odjakživa známa chutným pečivom

Po prvej svetovej vojne sa rapídne zvýšila produkcia pšenice v Taliansku. Na juhu sa obrovské plochy zeme začali meniť na pšeničné polia, ktoré mali zabezpečiť minimálnu závislosť krajiny od importu z iných krajín. Vďaka nehynúcej tradícií pšeničných políčok kvalitní výrobcovia z Puglie produkujú vynikajúce pečivo, ktoré sa teší obľube nielen u Talianov. Ochutnať môžete vynikajúce taralli s feniklovými semienkami, lahodné mini tocchetti s kurkumou a syrom, alebo chrumkavé focacce s pestom zo sušených paradajok.

Ak máte chuť na tradičný taliansky chlieb podobný pizzi, neváhajte si pripraviť doma fantastickú focacciu s olivami a rozmarínom. BUON APPETITO!

 

3) V Puglii sa zrodili nielen výnimočné cestoviny

Pri návšteve tohto regiónu si budete môcť pochutnať nielen na vysokokvalitných cestovinách, pripravovaných tradičnými postupmi, ale napríklad aj syroch. Začať môžete krémovou burratou, ktorá si bude rozumieť so zeleninou aj mäsom. Domáci vám určite okrem syra ponúknu chutné orecchiette, tvarom pripomínajúce malé uši, ako stvorené na zachytávanie syra a hutných talianskych omáčok. Za vyskúšanie stoja aj tradičné cestoviny Stozzapreti, známe pre svoj skrútený štíhly tvar, ktoré odporúčame aj k rôznym zapekaným jedlám. Ak preferujete aromatickejšie chute, dajte prednosť dúhovým cestovinám Arcobaleno, hýriacim rozličnými farbami. Oproti klasickým cestovinám majú rôznorodejší chuťový profil a sú vizuálne pestrejšie. Hodia sa nielen k talianskym omáčkam, ale aj mäsovým pokrmom.

4) Región produkuje 300 000 ton olivového oleja ročne

Okrem FANTASTICO vína Puglia pohladí vaše chuťové poháriky aj výborným olivovým olejom. Starostlivosť a láska, ktorú dostávajú lokálne olivové sady, sa v neuveriteľnej harmónii so slnečnými lúčmi premietajú do fenomenálnych produktov, obohacujúcich vlajkové pokrmy talianskej kuchyne. Nečudo, že tento juhovýchodný región zabezpečuje až 40 % produkcie olivového oleja v Taliansku.

 

5) Región sa označuje aj ako „Florencia juhu“

Apúlia patrí medzi najzaujímavejšie archeologické klenoty Talianska. Navštívte mesto Lecce, v ktorom každá ulička dýcha históriou, a nasajte atmosféru nielen dávnych rímskych čias. Jedným z najvýznamnejších historických pokladov mesta je miestny rímsky amfiteáter, oslavujúci Svätú Rímsku ríšu. V okolí sa nachádzajú aj hrady, z ktorých mnohé postavili pompézni Rimania.

 

6) Nájdete tu aj čarovné domčeky z dávnych čias

Ak sa chcete pozrieť, ako a kde žili stredovekí roľníci, zavítajte do Alberobella, mesta patriaceho do kultúrneho dedičstva UNESCO, a kochajte sa pohľadmi na kamenné „Trulli“ s charakteristickým bielym sfarbením a kužeľovitými strechami. Je to miesto, kde zastal čas, a Vy sa môžete stať aspoň na chvíľu jeho súčasťou.

7) Apúlia má najdlhšie pobrežie spomedzi všetkých regiónov

Okrem vynikajúcich potravín v Apúlii narazíte aj na pobrežie dlhé asi 800 km, čo je najviac spomedzi všetkých talianskych regiónov nachádzajúcich sa na pevnine. Ak hľadáte relax na pláži s rodinou či bez, Puglia Vás určite nesklame.

 

8) Oblasť láka návštevníkov pôvabnými plážami

Vďaka nadpriemerne dlhému pobrežiu Puglia nie je skúpa na krásne pláže s krištáľovo čistou vodou. Slnečné počasie, vynikajúce jedlo, priezračné more a letné teploty dosahujúce až 30 stupňov Celzia sú tou najlepšou pozvánkou na dovolenku na pobreží Jadranského a Iónskeho mora.

9) Región má len o niečo menšiu populáciu ako Slovensko

Apúlia je 8. najviac obývaný región v celom Taliansku, v závese za Piedmontom a tesne pred Toskánskom. Žijú v ňom približne 4 milióny obyvateľov. Pre porovnanie, najobývanejší región Talianska je Lombardia s vyše 10 miliónmi rezidentov, najmenej obývaným Údolie Aosty (Valle d'Aosta) s približne 140 000 obyvateľmi.

 

10) Nájdete tu aj najvýchodnejšie miesto Talianska

Ak chcete navštíviť najvýchodnejší bod Apeninského polostrova, naplánujte si výlet ku ikonickému majáku na pobreží Jadranského mora, ku ktorému vedie malebná cestička. Ďalšou zastávkou môže byť napríklad Katedrála Nanebovzatia Panny Márie s nádhernou mozaikou Stromu života v neďalekom Otrante. Táto perla Jadranského mora je nádhernou ukážkou architektonicko-historického bohatstva tohto juhotalianskeho regiónu.

 

Záver

Slnečný juhovýchod Talianska opradený bohatým kultúrnym dedičstvom a rozvoniavajúci cestovinami, olejom a vínom si získa každé dobrodružné a gurmánske srdce. Či už plánujete rozprávkové rande s vašou drahou polovičkou, dovolenku s deťmi, alebo jednoducho iba chcete objavovať nové chute, Apúlia je región, ktorý sa rozhodne oplatí navštíviť. A ak sa vám nikam nechce, to najlepšie z tohto juhotalianskeho regiónu môžete ochutnať aj u Vás doma.