0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Príprava pravej Rímskej pizze

Tentoraz nahliadneme do Ríma, srdca Talianska, kde zruční majstri podľa legendy dali život fantastickej rímskej pizzi. Už po prvom hryze si každý gurmán zamiluje nezabudnuteľné chrumkavé a mimoriadne chutné cesto v obdĺžnikovom tvare. Zaujímavosťou je, že fachmajstri používajú podobné ingrediencie, ako pri neapolskej pizzi, avšak s vyššou hydratáciou cesta. Na cesto sa obvykle ukladá viac ingrediencií, a pokrm je teda bohatší na rôzne druhy syrov, zeleniny a mäsových výrobkov. Cesto je hrubšie a pečie sa v peci na nižších teplotách. Odmenou pre každého labužníka sú chrumkavé textúry doplnené výraznými chuťami bohatej nádielky talianskych surovín.
21. 10. 2024Perfetto

7 zaujímavostí o rímskej pizzi

Na prvý pohľad podobná ako neapolská, rímska pizza sa odlišuje od svojej konkurentky nielen vizuálnymi a chuťovými vlastnosťami, ale i ďalšími zaujímavosťami:

  1. Pôvod je prekvapivo neznámy. Možno Vás prekvapí fakt, že pôvod rímskej pizze nie je úplne známy, aj keď sa spája s „večným“ mestom.
  2. Obľúbená je pizza secca. Zaujímavé je, že táto pochúťka sa pripravuje bez paradajkovej a inej omáčky. Obvykle sa potiera olivovým olejom, posype rozmarínom alebo inými bylinkami a je finito!
  3. Rím dýcha pizzou. V hlavnom meste Talianska nájdete množstvo reštaurácií, kde Vás pohostia rímskou pizzou s rôznymi topingami.
  4. Je nadýchanejšia. Rímska pizza sa na rozdiel od Neapolskej pizze pečie dlhšie na nižších teplotách, preto je pizza nadýchaná, ako obláčik.
  5. Je chrumkavejšia. Rímska pizza sa oproti neapolskej sestre pýši chrumkavejšou textúrou, ktorá v spojení so správnymi ingredienciami dodáva celému pokrmu ľahkosť a sýtosť.
  6. Má často obdĺžnikový tvar. Neapolská pizza je okrúhla.
  7. Ponúka väčšiu variabilitu. Vďaka širšej škále možných surovín môžete oveľa jednoduchšie experimentovať a pripraviť si Rímsku pizzu svojich snov.

Ako správne pripraviť pravú rímsku pizzu?

Rímsku pizzu charakterizuje hrubšie, chrumkavé cesto a široká paleta chutí. Dostali ste na ňu chuť? Máme pre Vás výbornú správu, nemusíte merať dlhú cestu do talianskej metropoly. Túto taliansku špecialitu s hlbokými tradíciami si môžete pripraviť aj vo Vašej kuchyni.

ingrediencie na cesto:

 

  • Vhodná múka: Základom je múka typu 00. Cesto z nej uhnetené je známe svojou hodvábnou textúrou, príjemnou na dotyk. Vyskúšajte naše skvelé múky vhodné na prípravu pravej rímskej pizze:
  • Voda: Voda by mala byť veľmi studená z chladničky. Príliš teplá voda môže spôsobiť prehriatie cesta nad, čo v konečnom dôsledku poškodí výsledný produkt.
  • Droždie: Stavte na kvalitu pre optimálne kysnutie cesta. Odporúčame toto prémiové sušené droždie. No viete použiť aj čerstvé droždie, no pozor na pomer.
  • Soľ: Používajte stále morskú soľ. Napríklad s touto jemnozrnnou soľou.
  • Olivový olej: Táto ingrediencia prispieva k ešte väčšiemu pôžitku pri Rímskej pizzi, preto na ňu určite nezabudnite. Okrem klasického olivového oleja môžete experimentovať aj s rôznymi ochutenými olejmi. Za vyskúšanie jednoznačne stojí FENOMENALE bazalkový olivový olej.

Správny pomer múky a droždia. Pomer múky a droždia pri Rímskej pizzi je o niečo vyšší, ako pri Neapolskej pizzi, zvyčajne od 0,10% - 0,15% k váhe múky. No tiež závisí od času a teploty, kedy potrebujeme mať cesto pripravené.

Ingrediencie na základ:

 

Sofia Pizzove dni badge image
Na sklade
3,64  €
Najpredávanejšie Pizzove dni badge image
Na sklade
2,80  €
Pizzove dni badge image
Nedostupné
5,54  €
Sofia Zľava 10% badge image
Na sklade
11,12  € 10,01  €
Sofia Pizzove dni badge image
Na sklade
5,23  €
badge image
Nedostupné
3,44  €
Sofia Pizzove dni Zľava 6% badge image
Na sklade
5,33  € 5,01  €
badge image
Na sklade
4,15  €
Pizzove dni badge image
Na sklade
4,07  €
Sofia badge image
Na sklade
7,01  €

Postup prípravy:

 

  1. Cesto: Správne talianske ingrediencie sú základom dobrého cesta. Rímska pizza môže mať hrubšie cesto, no pozor aby ste neprešvihli jeho hrúbku.
  2. Teplota: Rúru predhrievame polhodinu na optimálnu teplotu 250 °C.
  3. Dlhšie pečenie a predpečenie: Časovanie je mimoriadne dôležité. Rímsku pizzu predpečieme, potom ukladáme ingrediencie a následne dopekáme. 
  4. Experimentujte: Rímska pizza prináša priestor na experimenty, ako jej Neapolská rivalka. Nebojte sa preto skúšať rôzne ingrediencie a vytvorte si cesto podľa vašich predstáv.
  5. Podrobný postup prípravy si môžete prečítať aj v našej sekcii recepty. (doplní sa link)
  6. Všetky ingrediencie na prípravu pravej rímskej pizze vrámci pizzových dní nájdete aj tu.
  7. Videonávod na prípravu rímskej pizze nájdete tu: (Viki doplní video)