0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Príprava pizze Pala e Pinsa

Prekvapte Vaše chuťové poháriky - gastronomickým dielom vytvoreným priamo v srdci Lazia. Jedinečnú Pinsa spoznáte najlepšie podľa svetlého cesta a bublinkového povrchu. Domáci ju pripravujú z múky alebo zmesi múk, vody, soli, droždia alebo kvásku a olivového oleja. ORIGINALE Pinsa sa skladá z kvalitných surovín, no na rozdiel od Neapolskej jej tvar je obdĺžnikový. Pinsa sa pečie pri nižšej teplote v predhriatej peci. Na povrchu chrumkavé vo vnútri mäkké a vzdušné cesto so zaujímavou chuťou zaraďuje tento produkt medzi talianske kulinárske špeciality.
10. 10. 2024Perfetto

6 zaujímavostí o pizzi Pinsa

Popularita pizze Pala e Pinsa v posledných rokoch raketovo rastie a stáva sa čoraz obľúbenejšou alternatívou ku klasickej neapolskej pizzi. Aj keď sa môže na prvý pohľad zdať, že ide o gastronomický výstrelok, korene tejto unikátnej pizze siahajú hlboko do minulosti. Čím je táto pizza taká zaujímavá?

 

  1. Pochádza z latinského slova "pinsere". čo znamená "stláčať" alebo "plochý". V starovekom Ríme sa Pinsa pripravovala, ako druh plochého chleba. Táto metóda bola základom pre prípravu jedla v Ríme, kde sa cesto tlačilo a tvarovalo rukami.
  2. Pinsa sa vyznačuje zmesou múk. Pšeničná, Sójová a Ryžová. Táto zmes pomáha lepšie absorbovať vodu, čo vytvára ľahšiu a vzdušnejšiu štruktúru.
  3. Vysoká hydratácia. Pinsa obsahuje až 80 % vody, výrazne viac ako pri Neapolskej a Rímskej pizzi. Výsledkom je ľahké, vzdušné a veľmi chrumkavé cesto.
  4. Pinsa je staršia ako pizza. Pinsa sa považuje za predchodcu modernej pizze, jej história siaha až do čias starovekého Ríma. Vtedy sa používala ako „tácka“ na servírovanie jedál z mäsových pokrmov.
  5. Zdravšia alternatíva. Pinsa je považovaná za zdravšiu voľbu, pretože obsahuje menej tukov, sacharidov a kalórií. Vďaka tomu je skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú ľahšiu alternatívu.
  6. Má obdĺžnikovito nepravidelný tvar. Zatiaľ čo klasická pizza je zvyčajne okrúhla, Pinsa má nepravidelný obdĺžnikový tvar.

Ako správne pripraviť pravú pizzu Pinsa?

Myslíte si, že príprava výnimočnej pizze Pinsa je len pre skúsených majstrov? Omyl! So správnymi ingredienciami a znalosťami si túto kulinársku pochúťku môžete pripraviť aj u Vás doma. Staňte sa majstrom pizze Pala e Pinsa!

Ingrediencie na cesto:

 

Špeciálna múka: Základom je zmes múk s inými druhmi múky. Ak sa Vám však nechce pracne vytvárať zmesi, vyberte si zo starostlivo vytvorených múk na pizzu Pinsa.

Kvások: Použite čerstvý alebo sušený kvások.  ATTENZIONE! Kvások a droždie sú odlišné suroviny).

Olivový olej: Stavte na kvalitný extra panenský olivový olej.

Voda: Použite správnu teplotu vody, aby boli zachované postupy a vlastnosti výsledného cesta.

Ingrediencie na základ:

 

Základ: Choďte do toho, čo Vám padne do oka. Možno je to jemná dužina z kvalitných červených paradajok, alebo hotová omáčka zo žltých paradajok, obohatená o ďalšie ingrediencie. Nechajte pracovať svoju fantáziu aj zo syrovým základom. Na cesto sa hodia strúhané kúsky kvalitného polotvrdého syra, mozzarella, ale napríklad aj ovčí syr s pistáciami. Pizza Pinsa Vám dáva obrovskú voľnosť vo výbere surovín. Buďte preto CREATIVO.

Soľ: Morská soľ dodá pokrmu intenzívnejšiu chuť.

Koreniny: Neobmedzujte sa iba na mleté čierne korenie. Experimentovať môžete aj so zeleným, ružovým či bielym korením, alebo ďalšími talianskymi koreninami a bylinkami.

Doplniť mix FENOMENALE chutí môžete napríklad aj sušenými paradajkami. Máte chuť na niečo iné? Z Vašej pizze sa stane nezabudnuteľné gastronomické lákadlo aj pridaním kvalitného tuniaka s Ndujou Nebojte sa experimentovať s kvalitnými potravinami.

Postup prípravy:
 

  • Nadýchané cesto: Cesto by malo byť veľmi nadýchané, a chrumkavé na povrchu.
     
  • Dĺžka pečenia: Pinsa sa pečie dlhšie na nižších teplotách, aby zostala zvnútra vláčna a zvonku chrumkavá.
     
  • Presný postup a pomer ingrediencií nájdete v našej sekcii recepty.
     
  • Videonávod si môžete pozrieť tu:

Tajomstvo dokonalej pizze Pinsa

 

Kvalitné suroviny: Použite kvalitné talianske suroviny.

Dlhšie kysnutie: Správny čas zrenia cesta spôsobí skvelý výsledný produkt a chuť.

Experimentujte: Nebojte sa experimentovať s rôznymi druhmi múky, kvasu a základmi.

 

Záver

Nie je pizza ako pizza. Pripraviť kvalitnú taliansku pizzu je umenie, ktoré zrelo dlhé roky pod dohľadom majstrov-pekárov. So získanými znalosťami, správnymi ingredienciami a láskou k dobrému jedlu dokážete vyčarovať ORIGINALE talianske chute aj Vy. Či už si vyberiete neapolskú, rímsku alebo pizzu Pinsa, jedno je isté, vždy sa môžete spoľahnúť na kvalitné PERFETTO potraviny. Ak by Vám táto pomoc nestačila a mali by ste záujem o personalizované poradenstvo vo vašej pizzerií alebo reštaurácií, radi Vám pomôžeme dosiahnuť skvelé výsledky a spokojnosť u zákazníkov. Grazie!