Cesnak je základnou ingredienciou v kuchyniach po celom svete. Patrí do rodu rastlín z čeľade amarylkovité, rovnako ako cibuľa, pór či pažítka. Používa sa ako zelenina, korenina, aj ako liečivá rastlina. Má vysoký obsah vitamínov A, B, C, E a obsahuje tiež minerály, ako sodík, draslík, jód a iné. Ľudia si ho však obľúbili hlavne kvôli jeho výraznej chuti a aróme.
Ako uskladniť čerstvý cesnak v kuchyni
Čerstvý cesnak je najlepšie uchovať celý a neolúpaný. Najúčinnejším spôsobom, ako ho skladovať, je držať ho na tmavom a suchom mieste mimo priameho slnečného žiarenia. Ako u každej potraviny, nepriateľmi cesnaku sú hlavne svetlo, ktoré spôsobuje jeho klíčenie, ako aj teplo a vlhkosť, ktoré naopak prispievajú k hnilobe.
Ak teda máte na kuchynskej doske chladné a suché miesto, najjednoduchším riešením, ako uskladniť cesnak, je vložiť ho do misky, sieťky alebo papierového vrecúška a len ho tam položiť. A ak je vaša kuchyňa príliš presvetlená, stačí cesnak vložiť do kuchynskej skrinky (najlepšie na spodné poličky, kde je vzduch chladnejší).
Ako správne sušiť cesnak
Sušenie cesnaku je jedným z tradičných spôsobov jeho skladovania. Aby ho bolo možné vysušiť, uistite sa, že strúčiky sú čerstvé a pevné. Potom ich len olúpte a prekrojte na polovicu. Môžu sa nechať sušiť na vzduchu v teplom a suchom prostredí.
Rýchlejším spôsobom je však vložiť prekrojené strúčiky na dve hodiny do rúry na 60 stupňov. Po dvoch hodinách treba teplotu znížiť na 54 stupňov, kým cesnak úplne nevyschne. Následne ho treba vybrať a uložiť do vzduchotesnej nádoby. Takto uložený cesnak vydrží na suchom a tmavom mieste aj niekoľko mesiacov.
Uskladnenie cesnaku v soli – domáca cesnaková soľ
Po vysušení cesnaku ho tentokrát neodkladajte do vzduchotesnej nádoby. Namiesto toho ho vložte do mixéra a rozmixujte ho na jemný prášok. Pridajte hrubozrnnú morskú soľ (v pomere 1:4) a mixujte ďalších pár sekúnd. Dajte si však pozor, aby ste ju nespracovávali príliš dlho, pretože sa môžu vytvoriť hrudky. Takúto soľ potom presypte do sklenenej nádoby.
Uskladnenie cesnaku v oleji, kedy je to bezpečné?
Cesnak môžete tiež uskladniť v oleji, čo je skvelý spôsob, ako pridať chuť do vašich jedál.
Treba si však dať pozor na to, že ukladaním surového cesnaku do oleja môže vzniknúť nebezpečný toxín. Tomu sa dá predísť tepelným spracovaním. Teplota ničí baktérie, takže uskladniť cesnak v oleji môžete práve jeho varením. Ten sa môže ďalej použiť v omáčkach, dresingoch alebo na cestoviny, spolu s cesnakovým olejom.
Metóda prípravy: Cesnak zalejte olejom v malom hrnci (pomer je približne 1/2 šálky oleja na jeden celý cesnak). Varte na miernom ohni jednu hodinu (olej má len jemne bublať, približne na teplote 95 stupňov). Následne nechajte vychladnúť a skladujte ho v sklenenej nádobe až po dobu jedného mesiaca.
Skladovanie cesnaku v mrazničke – záchrana po hodnej úrode
Ak pestujete vlastný cesnak alebo ste sa len ocitli v situácii, kedy máte veľkú kopu cesnaku a nemáte ho kam dať, mrazenie je cesta, ktorou sa treba ubrať. Jediný dôležitý detail, pri uskladnení cesnaku v mrazničke, je jeho uloženie vo vzduchotesnej nádobe alebo vrecúšku. Cesnak môžete zmraziť celý, v strúčikoch (olúpané aj neolúpané), pokrájaný aj pretlačený. Vydrží tak až 6 mesiacov.
TIP: Ak zvažujete mrazenie cesnaku, môžete lisovaný cesnak vložiť do formy na ľad, ktorú potom zavriete vo vzduchotesnom vrecku. Tieto zmrazené kocky si potom môžete kedykoľvek vybrať a rovno ich pred varením hodiť na panvicu.