Prečo zaradiť špargľu do svojho jedálnička?
Špargľa je bohatá na vitamíny A, C, E, K a B6, ako aj na železo, vlákninu, proteíny a vápnik. Pravidelná konzumácia tejto zeleniny môže podporiť správne fungovanie tráviaceho systému, znížiť riziko rôznych chronických ochorení, ako je cukrovka typu 2, a navyše podporuje zdravie kardiovaskulárneho systému.
Vďaka vysokému obsahu antioxidantov špargľa prirodzene detoxikuje telo od rôznych nečistôt, ktoré sa v ňom, napriek zdravej životospráve, môžu nachádzať. Dôvodov, prečo sa oplatí zaradiť špargľu do vášho jedálnička je mnoho. Zostáva už len jeden krok – vedieť, ako pripraviť špargľu.
Tip: Pri výbere špargle sa zamerajte na to, aby ste si vybrali stonky, ktoré sú pevné a majú sýto zelenú farbu. Ak natrafíte na mäkké, svetlozelené, takmer zlatisté stonky, takejto špargli sa radšej vyhnite. Pre najlepšiu, plnú chuť, si zvoľte bio verziu, ktorá je bežne dostupná v supermarketoch. Používajte najmä prvotriedne suroviny z kvalitných obchodov s potravinami, vďaka ktorým budú výsledné pokrmy vždy lahodné.
Ako pripraviť špargľu – krok za krokom
Príprava špargle pozostáva z niekoľkých jednoduchých krokov, ktoré vám nezaberú viac ako 20 minút.
Čistenie zelenej špargle
Spôsob, ako pripraviť a ako očistiť zelenú špargľu, sa od prípravy bielej a fialovej špargle nijako nelíši. V prvom rade je dôležité vedieť, ako ju správne očistiť, aby ste ju zbavili všetkých nečistôt a neželaných častí. Začnite tým, že špargľu dôkladne umyjete pod tečúcou vodou, aby ste z nej odstránili všetky zvyšky pôdy a ďalšie prípadné nečistoty. V ďalšom kroku je potrebné špargľu zbaviť drevnatých koncov – môžete to urobiť napríklad tak, že ju zlomíte v prirodzenom zlomovom bode a neželané časti jednoducho odstránite. Konce môžete tiež odkrojiť nožom, ak preferujete rovnomernejšie kusy.
Ako ochutiť špargľu?
Ak ju budete pripravovať na panvici alebo v rúre, je podstatné, aby bola precízne vysušená. Keď je špargľa čistá a suchá, môžete ju ochutiť čiernym korením, soľou a citrónovou šťavou. V prípade, že špargľu budete variť, jej ochutenie príde na rad až po tepelnom spracovaní.