0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Ako pripraviť pravú Neapolskú pizzu

Táto delikatesa pochádza z Neapola, nachádzajúceho sa v južnej časti Apeninského polostrova. Skúsení labužníci ju jednoducho identifikujú podľa tenkého, mäkkého a pružného cesta, pripraveného z niekoľkých ingrediencií: múky, vody, droždia alebo li.co.li (kvások), soli a občas aj olivového oleja. Ako toping často domáci využívajú len lúpané paradajky, mozzarellu fiordilatte, čerstvú bazalku a extra vergine olivový olej . Skúsení majstri pripravené cesto pečú vo veľmi horúcej peci, ktorá je na drevo, no využívajú aj plynové a elektrické pece. Vzniká tak slávny a najznámejší produkt na svete s typickým okrajom a mierne pripečenými miestami. Už po prvom súste sa na jazyku uvoľňuje intenzívna chuť paradajok a mozzarelly, zavŕšená pôžitkom chrumkavého a vzdušného cesta.
20. 9. 2024Perfetto

7 zaujímavostí o Pizza Napoletana

Zbiehajú sa Vám slinky? Prečítajte si ešte niekoľko zaujímavostí predtým, ako sa naplno pustíte do prípravy tejto slávnej pochúťky.

  1. Jej korene siahajú až do starovekých civilizácií. Rimania mali podobné jedlo – „focaccia“, čo bol plochý chlieb ochutený bylinkami, olivovým olejom, niekedy aj syrmi či mäsom.
     
  2. Pizza Napoletana vznikla v Neapole v 18. až 19. Storočí.  Pizza bola jedlom chudobných robotníkov a námorníkov, pretože bola lacná a ľahko dostupná. Predávala sa na ulici, dokonca niekedy nebola podávaná na tanieri, ale zložená do papiera.
     
  3. Je chránená UNESCO. Pizza Napoletana bola v roku 2017 zapísaná na zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. UNESCO uznáva a chráni tradičné postupy spojené s výrobou tejto pizze.
     
  4. Najznámejšia je Margherita. Najslávnejší príbeh sa viaže k roku 1889, keď pizzaiolo Raffaele Esposito pripravil pizzu pre kráľovnú Margheritu z troch ingrediencií vo farbách talianska – paradajky, mozzarella a bazalka. Preto pizza dostala názov Margherita. INTERESSANTE!
     
  5. Pečie sa pri veľmi vysokých teplotách. Pravá Neapolská pizza sa pečie v peci na drevo pri teplote až 485 °C, 60 - 90 sekúnd. Gurmáni si vďaka tomu môžu vychutnať tenké, jemné, pružné cesto s nafúknutými okrajmi, takzvané „cornicione“.
     
  6. Neapolčania majú radi aj frittu. Domáci obľubujú okrem klasickej pizze pečenej v peci aj „pizzu fritta“, ktorá sa vypráža v oleji.
     
  7. Sláva neapolskej pizze siaha až do ulíc. Ak sa vydáte do Neapola, nájdete tu ulicu zasvätenú pizzi Via dei Tribunali. Ulica prekypuje historickými reštauráciami, kde vám upečú tú najoriginálnejšiu neapolskú pizzu.

Príprava pravej neapolskej pizze

Neapolská pizza nie je len jedlo, je to umenie. Jej jednoduchosť a zároveň dokonalá chuť ju zaraďujú medzi kulinárske skvosty. Ak túžite zažiť túto chuťovú symfóniu aj u Vás doma, vydajte sa spolu s nami na cestu prípravy pravej neapolskej pizze.

Ingrediencie na cesto:
 

Najpredávanejšie Pizzove dni badge image
Nedostupné
21,02  €
Pizzove dni badge image
Na sklade
4,49  €
badge image
Nedostupné
55,78  €
Pizzove dni badge image
Na sklade
28,62  €

Správny pomer múky, droždia alebo kvásku:  Presný pomer múky (1600-1800g) a droždia (čerstvé 0,32g, suché 0,19g) a vody (1000 g) pri neapolskej pizzi sa líši v závislosti od teploty a času. Všeobecne však platí, že neapolská pizza vyžaduje relatívne menšie množstvo droždia v porovnaní s inými druhmi pizze. Vďaka malému množstvu droždia bude pizza kysnúť pomaly a dôkladne. Z tohto dôvodu sa v ceste vytvorí viac gluténu (lepku) a výsledná pizza bude Perfetto!

Kysnutie:  Cestu doprajte dostatočne dlhé kysnutie. Vďaka tomu bude pizza ľahšie stráviteľná a zároveň bude mať výraznejšiu chuť.

Miesenie: Cesto mieste ručne alebo v miesiči, ale dbajte na správne načasovanie, aby ste ho „neprepracovali.“

Ingrediencie na základ:
 

Najpredávanejšie Pizzove dni badge image
Na sklade
15,76  €
Sofia Pizzove dni badge image
Na sklade
2,76  €
badge image
Nedostupné
9,17  €
badge image
Na sklade
76,61  €
Pizzove dni Zľava 6% badge image
Na sklade
3,32  € 3,12  €
Zľava 10% badge image
Nedostupné
5,80  € 5,22  €
Sofia badge image
Na sklade
2,51  €

Postup prípravy
 

  • Horúca pec: Precízne a s láskou pripravené cesto pečte ideálne vo veľmi horúcej peci. Ak nemáte pec, rúru vo vašej kuchyni predhrejte na najvyššiu možnú teplotu.
     
  • Dĺžka pečenia: Pizzu pečte iba niekoľko minút. Sledujte, či cesto získalo krásnu zlatohnedú farbu a či je mozzarella roztavená.
     
  • Presný postup a pomer ingrediencií si môžete prečítať tu.
     
  • Videonávod si môžete pozrieť tu:

Ďalšie tipy:

 

  1. Tenké cesto: Cesto by malo byť veľmi tenké, aby ste dosiahli želaný výsledok a priblížili k originálnej Neapolskej Pizzi
     
  2. Menej je viac: Postačí vám niekoľko kvalitných talianskych ingrediencií.
     
  3. Experimentujte: Nebojte sa experimentovať s rôznymi druhmi cesta a topingov.

Všetky potrebné ingrediencie na prípravu Neapolskej pizze nájdete tu.