0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Valentínsky zeleninový krém

26. 1. 2022Perfetto
Príprava / Varenie 45 min
Počet porcií 4 porcie
Náročnosť receptu Jednoduchý
Počet ingrediencií 17

Ingrediencie

  • Valgri dusené nové zemiaky 20 ks
  • Varená cvikla 300 g
  • Sterilizovaný cícer 200 g
  • Cibuľa (stredná veľkosť) 1 ks
  • Cesnak strúčik 1 ks
  • Olivový olej 2 PL
  • Mletá rasca Podľa chuti
  • Drvený fenikel Podľa chuti
  • Trojfarebné korenie Podľa chuti
  • Smotana na šľahanie 50 ml
  • Sekané pistácie (posýpka) 5 g
  • Hrubozrnná soľ (posýpka) 5 ks
  • Sézam (posýpka) 5 kg
  • Rasca celá (posýpka) 2 g
  • Fenikel celý (posýpka) 2 g
  • Koriander (posýpka) 1 g
  • Zeleninový bujón 1 ks

Postup

Vraví sa, že "láska ide cez žalúdok", preto si pripravíme túto chuťovo i farbne nezvyčajnú polievku, ktorou môžte potešiť svoju polovičku. Začneme tým, že si v menšom hrnci pripravíme zeleninový bujón, ktorým budeme neskôr zalievať zeleninu a nakrájame si uvarenú cviklu na menšie kúsky. 

 

V hrnci v ktorom budeme pripravovať samotnú polievku si rozohrejeme olivový olej na ktorom si následne osmažíme cibuľu, cesnak, celé feniklové semienka a celú rascu, kým bude cibuľka osmažená do zlatista a koreniny pekne rozvoniavať.

Následne do takto pripraveného základu pridáme cícer (spolu s nálevom), nakrájanú uvarenú cviklu, dusené nové zemiaky a celé to ešte chvíľu restujeme aby sa nám pekne spojili chute. Po chvíli zalejme vývarom zo zeleninového bujónu (ktorý sme si vopred pripravili) tak aby vývar prekryl zeleninu.

Pridáme korenie, jemne osolíme, prikryjeme pokrievkou a privedieme do varu. Následne znížime teplotu a necháme dusiť 20 minút, alebo kým všetka zelenina nezmäkne.

Využijeme čas varenia na prípravu posýpky z pistácií a ďalších prísad. Rozohrejeme panvicu na vyššom stupni a nasypeme pripravenú zmes prísad (viď sekciu ingrediencie), ktorú nasucho opekáme dokiaľ sa nám jemne sfarbí a pekne zavoňajú aj semienka, ktoré sme do tejto posýpky pridali.

Keď máme zeleninu mäkkú, pomocou tyčového mixéra rozmixujeme polievku do hladka. Ochutnáme a v prípade potreby dosolíme dokoreníme a pridáme trochu citrónovej šťavy pre vyváženie chutí. Ak chcete polievku trocha zjemniť môžete pridať aj smotanu.

Zeleninový krém servírujeme v miskách pokvapkaný olivovým olejom a dekorovaný posýpkou z pistácii a korenín, ktorú sme si pripravili. K polievke podávame biele alebo ružové víno s označením Appassite. 

Allora! Suroviny na recept môžete kúpiť aj tu!