0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Pizza cesto z múky Blu

9. 7. 2022Perfetto
Príprava / Varenie 120 min.
Počet porcií 5 porcie
Náročnosť receptu Stredná obtiažnosť
Počet ingrediencií 6

Ingrediencie

  • Múka Blu 1 kg
  • Voda studená 0,55 l
  • Extra panenský olivový olej 30 g
  • Morská soľ 25 g
  • Sušené / Čerstvé droždie 2g / 4g
  • Múka Spolvero 150 - 300 g

Postup

Múku vysypeme do miesiča na cesto, miešič zapneme a necháme múku okysličiť miešaním na prvom rýchlostnom stupni približne 1 minútu. Tak do miesiča pridáme 60 % vody a droždie a miesime približne 2 minúty. Soľ si rozpustíme vo 40% zvyšnej vody a pokračujeme v miešaní na prvom rýchlostnom stupni 4 minúty. Potom pridáme olivový olej a miešame ďalšie 4 minúty na prvom rýchlostnom stupni a následné dalšie 4 minúty na druhom rýchlostnom stupni. 

Cesto vyberieme z miesiča vyformujeme z neho guľ a vložíme do naolejovanej nádoby, zakryjeme a necháme odpočívať pr teplote 22°C - 25°C 60 minút. Potom cesto vyberieme a vyformujeme pizza guličky s hmotnosťou 250 - 280g. Hotové pizza guličky vložíme do pizza boxu, ktorý prikryjeme a necháme odpočívať 100 - 120 minút pri teplote 22°C - 25°C. Tak cesto uložíme do chladničky, pri kontrolovanej teplote 4℃ 15 - 24 hodín. Pred pečením cesto vyberieme z chladničky minimálne 3 hodiny. 

Na ploche kde budeme pripravovať pizzu si pripravíme kôpku z múky Spolvero. Poprášime si cesto a potravinársku špachtlu múkou Spolvero, aby sa nám pizza gulička nelepila. Vyberieme si guličku z boxu, položime ju do predpripravenej kôpky múky, stáčaním a technikou vyformujeme z pizza guličky disk/placku v priebere približne 33cm. Odstránime nahromadenú múku a položime pizza cesto na čistý priestor. Teraz môžeme na cesto ukladať suroviny.

Pečieme pri teplote od 320 v elektrickej peci a 350℃ v peci na drevo. 

Allora! Suroviny na recept môžete kúpiť aj tu!