0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Pizza classica z múky Verde

9. 7. 2022Perfetto
Príprava / Varenie 90 min
Počet porcií 6 porcie
Náročnosť receptu Stredná obtiažnosť
Počet ingrediencií 7

Ingrediencie

  • Múka Verde 1 kg
  • Voda studená 0,60 l
  • Sušené / Čerstvé droždie 1,25 g / 2,5 g
  • Morská soľ 25 g
  • Extra panenský olivový olej 30 g
  • Doba zrenia pri kontrolovanej teplote 4 °C 24 / 36 h
  • Múka Spolvero 100 - 300 g

Postup:

Múku vysypeme do miesiča na cesto, miesič zapneme a nechápe múku okysličiť miešaním na 1. rýchlostnom stupni 1 - 3 minúty. Do jednej nádoby si dáme  väčšie množstvom vody (70%) pridáme droždie dôkladne rozmiešame pomocou metličky, do druhej nádoby dáme zvyšnú vodu, pridáme soľ a tiež dôkladne rozmiešame pomocou metličky. Do zapnutého miesiča k múke pridáme celú vodu s rozpusteným droždím a miesime 2 min. na prvej rýchlosti, tak postupne pridávame vodu po častiach s rozpustenou soľou, krok po kroku asi na 4 - 5 krát. Ak máme tento proces hotový pridáme olivový olej a prepneme na druhú rýchlosť a miesime 3-5 min. Celkový čas miesenia cesta by nemal presiahnuť 20 minút a cesto by malo mať teplotu 24 – 26 ℃.

Cesto vyberieme z miesiča vložíme do naolejovanej nádoby pár krát poprekladáme aby vznikol ovál a zakryjeme. Cesto necháme odpočívať pri teplote 21 – 24℃ na 40 – 60 min. Tak cesto vyberieme na pracovnú dosku a pripravíme si pizza balls v hmotnosti 250g - 280g podľa uváženia, vložíme pizza balls do pizza boxu, prikryjeme a necháme odpočívať pri teplote 21℃ – 24℃ na 40- 60 min. Po tomto čase necháme cesto dozrievať pri kontrolovanej teplote 4 ℃  na 16hod - 32 hod. Pred používaním Potom  pizza balls vyberieme z chladničky a necháme pri teplote 21℃ – 24℃  odstáť minimálne 3 hod pred používaním.

Príprava a pečenie: Na ploche kde budeme pripravovať pizzu si pripravíme kôpku z múky Spolvero, alebo múky ktorú sme používali Verde. Poprášime si cesto múkou a potravinársku špachtľu múkou, aby sa nám pizza ball nelepila. Tak vyberieme pizza ball z boxu. Položíme pizza ball do múky, stáčaním a presnou technikou vyformujeme z pizza ball ovál v prieme cca 30 - 33 cm. Odstránime nahromadenú múku spod cesta a položíme cesto na čistý priestor kde začneme na cesto ukladať suroviny. Pečieme pri teplote od 330 ℃ - 350 ℃ / 3 - 4 minúty záleži od druhu pece.

Allora! Suroviny na recept môžete kúpiť aj tu!